Informatie over de YOUCA Action Day voor scholen

De YOUCA Action Day

Op de YOUCA Action Day gaan 15.000 leerlingen van zo'n 200-tal scholen in Vlaanderen en Brussel een dag niet naar school. Zij gaan die dag - donderdag 17 oktober 2024 - ergens werken. Het loon dat ze verdienen gaat naar sterke jongerenprojecten wereldwijd. Met de opbrengst van de YOUCA Action Day 2024 steunen we sterke jongeren die opstaan voor hun recht op een veilige en gezonde leefomgeving. In Burundi kaarten jongeren milieu- en klimaatprojecten aan door afval om te toveren tot kunst en daarmee een sterke boodschap de samenleving in te sturen. En ook in België staan jongeren op voor hun rechten door gebruik te maken van kunst.

Waarom meedoen?

De 15.000 deelnemende leerlingen maken in de voorbereiding op de YOUCA Action Day uitgebreid kennis met het project, leren hoe solliciteren in de praktijk werkt en verzamelen een hoop ervaring op de werkvloer. De YOUCA Action Day is voor velen van hen een unieke kans om hun studiekeuze richting te geven, hun toekomstige job uit te testen of eens iets te doen waartoe ze anders nooit de kans krijgen. Bovendien is het een eerste stap om echte wereldburgers te vormen. Het maatschappelijk bewustzijn van de leerlingen wordt aangescherpt en ze krijgen tools en inspiratie om een positieve impact te hebben op onze samenleving. De gemeenschappelijke Burundese en Belgische geschiedenis maakt het dit jaar des te interessanter om aan de slag te gaan met de YOUCA Action Day in de lessen geschiedenis en burgerschap. En YOUCA biedt al het lesmateriaal aan om dit te doen, organiseert ontmoetingen met leeftijdsgenoten uit Burundi die zelf hun verhaal komen vertellen en ondersteunt bij de praktische aspecten van de deelname aan de YOUCA Action Day!

In het kort: Door deel te nemen aan de YOUCA Action Day gaan je leerlingen op een actieve en ervaringsgerichte manier aan de slag rond arbeidsmarktverkenning, komen ze in contact met hun leeftijdsgenoten uit Burundi en breng je een stevige portie solidariteit binnen op je school!

Hoe werkt het?

We organiseren de YOUCA Action Day volledig via onze jobbank. Dat is een website waar je leerlingen in contact komen met werkgevers. Ze vinden er talloze vacatures voor jobs-voor-één-dag: van winkelmedewerker tot dierenverzorger, groendienst, horeca, kabinetsmedewerker,... . Op de YOUCA Action Day gaan leerlingen werkelijk overal aan de slag.

We moedigen leerlingen ook aan om ook buiten de jobbank op zoek te gaan naar een job. Dat doen ze door hun netwerk aan te spreken of door spontaan te solliciteren bij hun droombedrijf. Als leerkracht kan je op elk moment volgen wat je leerlingen doen op de jobbank. Je ziet hoe vaak en op welke jobs ze solliciteren en je kan hun motivatiebrieven lezen. Je blijft altijd volledig op de hoogte. Bovendien moet je dankzij onze jobbank als leerkracht niets regelen van administratie en financiële opvolging: dat wordt allemaal door YOUCA geregeld.

De YOUCA Action Day duurt maar één dag maar wordt omkaderd door allerlei optionele nevenactiviteiten. Zo geven we presentaties op scholen, ontwikkelen we een educatief pakket, organiseren we uitwisselingen, en nog veel meer.

Hoe kan je jouw school inschrijven?

Meer informatie over de YOUCA Action Day vind je hier: https://www.youca.be/youca-voor-leerkrachten

Heb je nog vragen of ontvang je graag extra uitleg? Je kan onze brochure aanvragen door contact op te nemen met Anke (anke@youca.be; 0472 27 68 90). Ze komt graag langs op jouw school om extra uitleg te geven en al jouw vragen te beantwoorden.